Publikovano 4.maja 2021 od strane Bob Khanna trening instituta

Trenutno u Velikoj Britaniji nedostaju zakoni i propisi koji ograničavaju ko može koristiti određene injekcije za lice koje se ubrizgavaju. Kao što se predlaže u nazivu, to su neinvazivne procedure koje se koriste za „doterivanje“ crta lica, poput nosa, vilice, obraza, brade i usana. Dok je botulinum toksin („botoks“) lek koji se izdaje samo na recept i stoga ga može davati samo medicinski stručnjak, postoje i drugi neinvazivni postupci, uključujući tretmane hijaluronskim filerima, koji su potpuno neregulisani i mogu ih izvesti svi. Povećanje potražnje za ovim postupcima, posebno u eri društvenih medija, dovelo je do porasta broja kozmetičara bez odgovarajuće obuke koja je privukla kupce estetski privlačnim profilima na Instagramu, popustima i ograničenim vremenskim ponudama. Za nas je važno da svi pacijenti shvate važnost izbora sigurnog lekara. U Institutu za obuku ponosni smo na partnerstvo sa više nezavisnih organizacija (uključujući SaveFace) koje pomažu u promovisanju bezbednosti pacijenata i regulaciji u industriji estetike lica. U svetlu ovoga, izdvojili smo pet najboljih razloga zašto je važno da sve estetske tretmane lica, uključujući i filere, treba da sprovodi samo medicinsko osoblje (poput lekara, stomatologa, medicinske sestre ili farmaceuta) koje ima stručno poznavanje anatomije lica i pohađao je odgovarajući kurs iz estetike lica.

1. Izborom medicinski kvalifikovanog lekara osiguravate se da su proizvodi koji se koriste originalni i visokog kvaliteta

Botulinum toksin je lek koji se izdaje na recept i može ga nabaviti samo lekar, medicinska sestra, stomatolog ili farmaceut. Hijaluronski filer, međutim, svako može kupiti i prodati na mreži, a osim ako kupac nema stručno znanje, malo je verovatno da bi mogli nabaviti visokokvalitetne proizvode. Povećana popularnost ovih tretmana podstakla je i crno tržište krivotvorenih ili ilegalno uvezenih verzija ovih injekcija i srodnih medicinskih potrepština. Ovo može biti izuzetno opasno ako se koristi u tretmanima, uzrokujući dugotrajno izobličenje lica, a da ne spominjemo potencijalnu reakciju opasnu po život. U vestima su objavljeni brojni primeri, a jedan posebno upečatljiv slučaj je žena kojoj je ubrizgan goveđi želatin umesto botulinum toksina, što je izazvalo po život opasnu alergijsku reakciju i trajno oštećenje mišića. Kvalifikovani praktičari bi mogli da nabave kvalitetan proizvod iz renomiranih izvora, takođe bi mogli da preporuče najbolji proizvod za postizanje željenog rezultata. 

2. Nisu svi koji nude usluge botulinum toksina i hijaluronskih filera prošli odgovarajuću obuku

Prosečan potrošač možda nije svestan da bi bilo ko mogao ponuditi ove usluge bez odgovarajuće obuke. Ovo važi i za nemedicinski kvalifikovane kozmetičare, kao i za medicinske radnike. Iako bi potonji bili dobro obučeni o zdravstvenim i sigurnosnim aspektima postupaka, možda im nedostaje umetničko i specijalističko znanje potrebno za pouzdano postizanje zapanjujućih rezultata. Iako je prihvaćeno da bilo koju vrstu medicinskog lečenja treba da izvodi samo odgovarajuće obučena osoba, nedostatak propisa u ovoj oblasti i oportunistički marketing doveli su do toga da se sve više ljudi obraća manje uglednim lekarima. 

3. Osiguranje od odštete može dobiti samo obučeno i potpuno kvalifikovano medicinsko osoblje

Kozmetički terapeuti koji izvode estetske tretmane lica nemaju pravo na kupovinu odgovarajućeg osiguranja da bi pokrili sve injekcije koje daju. Ovo dovodi klijente u opasnost ako bi njihov tretman krenuo naopako i često je to slučaj. Institut za obuku dr Bob Khanna ponosno je povezan sa Hamilton Fraser Insurance Solutions koji nudi ekskluzivnu uštedu učesnicima koji su završili kurseve kod nas. Sve potrebne informacije u vezi sa ovim biće date na kursu pored sertifikata o pohađanju.

4. Lečenje od strane lekara garantuje da ste u sigurnim i sposobnim rukama

Drugi glavni razlog da se obezbedi da medicinske radnike sprovodi procedure poput tretmana dermalnim filerima je upravljanje komplikacijama. Odgovarajuće obučeni medicinski stručnjaci ne samo da mogu pouzdano da obavljaju niz estetskih usluga za lice, već takođe znaju kako da se nose sa svim komplikacijama koje se mogu pojaviti. Njihova obuka omogućava im da odmah prepoznaju kada pacijent pati od alergijske ili druge neželjene reakcije, što ga čini bezbednijim za pacijenta. Slično, oni takođe mogu pomoći pacijentu koji je na drugom mestu primao loš tretman sa botulinum toksinom ili hijaluronskim filerima. Ispod je primer rada profesor Khanne.

Kada se pacijent nalazi u medicinskom okruženju, može se uveriti da postoji mali rizik od infekcije i drugih problema koji mogu nastati usled nepravilnih postupaka korišćenja. Malo je verovatno da će salon imati pristup zalihama medicinskog kvaliteta i može imati visoko rizične zagađivače, poput boja za kosu ili izbeljivača, u okviru područja u kome se sprovode tretmani za injekcije. Majstorska klasa komplikacija koju nudi Institut za obuku dr Bob Khanna posebno je osmišljena da pruži delegatima znanje i stručnost za suzbijanje svih mogućih komplikacija vezanih za estetiku lica, uključujući botulinum toksin i hijaluronske filere.

5. Veća je verovatnoća da ćete postići željene rezultate

U medijima postoje brojni primeri neuspešnog povećanja lica, pa se čak i poznate ličnosti suočavaju sa kritikama zbog prekomernog i „lažnog“ izgleda. Kao što je ponovljeno u ovom postu, svako može izvesti ove procedure, ali potrebna je specijalistička obuka i vođeno iskustvo da bi se mogli postići najbolji rezultati. Pojedinci koji imaju jasnu predstavu o izgledu koji žele postići često će na internetu tražiti primere rada praktičara. Iako izgradnja portfolia i reputacije za visokokvalitetne rezultate može potrajati, dobijanje obuke od visoko renomiranog profesora u ovoj oblasti je neprocenjivo vredno.

 

Profesor Bob Khanna pokriva osnove anatomije lica i kako se različite vrste proizvoda mogu koristiti za poboljšanje izgleda pacijenta. Iako je sigurnost ključna komponenta, sposobnost da se kreativnost iskoristi sa velikom pažnjom na detalje takođe treba naučiti i vežbati. 

Originalan tekst možete pročitati klikom na link: 

http://www.drbobkhanna.com/blog/5-reasons-filler-should-be-injected-by-a-medical-professional/